Hopmans Wonen Woningaanbod Bergen Op Zoom - huis kopen om te verhuren - Koophuis verhuren
Wat zijn de regelen en waar moet ik beginnen?

Mag ik mijn huidige koophuis verhuren?

U wilt uw koophuis verhuren, bijvoorbeeld omdat u voor werk tijdelijk verhuist. Of gaat u samenwonen en wilt u uw eigen woning verhuren als investering? Een koopwoning verhuren mag helaas niet zomaar. In dit artikel leest u aan welke regels uw woning moet voldoen om te mogen verhuren.

Hopmans Wonen Woningaanbod Bergen Op Zoom - huis kopen om te verhuren - Koophuis verhuren

Uw koophuis verhuren: mag dat?

Heeft u een woning gekocht met behulp van een hypotheek? Dan heeft u toestemming nodig van de bank. Echter, de kans is groot dat uw bank geen toestemming voor verhuur geeft. Een vervelende situatie, zeker wanneer uw voor uw relatie of werk wilt verhuizen en de woning leeg komt te staan met dubbele lasten als gevolg.

Toestemming voor het verhuren van een eigen woning

In de hypotheekvoorwaarden van praktisch iedere bank staat dat de koopwoning verhuren niet mag, tenzij de bank uitdrukkelijk toestemming verleent. Ook niet als het gaat om zeer tijdelijke verhuur. Enkel als er op de woning bijna geen hypotheek op rust kunt u mogelijk toestemming krijgen. Maar zelfs in zo’n situatie gaat een bank echter niet altijd akkoord.

De bank vindt het niet fijn als u gaat verhuren, want de woning dient als onderpand voor de lening (hypotheek) die u bij hen heeft afgesloten. En hoe minder het onderpand waard is, bijvoorbeeld door slecht onderhoud of verwaarlozing van de woning, hoe groter het risico dat de bank op de lening loopt. Dit risico is de reden waarom banken geneigd zijn om géén toestemming te geven voor het verhuren. Het onderpand en de waarde hiervan bepalen het risico op de lening. Dit wil dat bank graag zo klein mogelijk houden.

De oplossing: Een verhuurhypotheek afsluiten

Zowel de bank als woningeigenaar hebben hetzelfde belang, namelijk dat de woning en dus het onderpand waarde blijft houden én dat de hypotheek betaalbaar blijft. Gelukkig bieden banken een oplossing in de vorm van een verhuurhypotheek. Dit is een hypotheekvorm die speciaal is ontwikkeld voor het verhuren van een koopwoning. Dit zorgt ervoor dat u uw woning tijdelijk of voor langere tijd kunt verhuren.

Wilt u meer weten over hoe een verhuurhypotheek werkt? Onze adviseur geeft u graag vrijblijvend extra informatie. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur voor een adviesgesprek.

Verhuren via de leegstandwet

Verhuur op basis van de leegstandwet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning, en is enkel toegestaan wanneer uw woning aantoonbaar te koop staat. Let op: Wilt u uw woning aanhouden als investering en deze voor langere termijn verhuren voor extra inkomsten? Dan is deze optie niet geschikt.

In de leegstandwet vervallen een aantal bepalingen uit de standaard huurwet. Zo is het verplicht om de woning voor minimaal 6 maanden te verhuren. Na deze periode mag u zelf de huur opzeggen met 3 maanden opzegtermijn voor de huurder.

Om te mogen verhuren via de leegstandwet heeft u wel een vergunning nodig van uw gemeente. Om een vergunning te krijgen moet u aan een aantal regels voldoen, namelijk:

  • Uw woning staat zichtbaar te koop
  • De woning is op dit moment onbewoond
  • U verhuurt uw woning minimaal 6 maanden
  • U heeft niet meer dan twee te koop staande woningen in de verhuur

Wij helpen u met verhuren

Zoals u ziet komt er best wat kijken bij een eigen woning verhuren. Niet alleen het regelen van toestemming (de eerste stap), maar ook het verhuurproces zelf vraagt om zorgvuldigheid om te zorgen dat u een een juiste huurder vindt. 

Wilt u hulp van een professionele verhuurspecialist? Wij begeleiden u graag van A tot Z, zodat u zonder zorgen én succesvol kunt starten met het verhuren van een koopwoning. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Deel deze pagina
Hopmans Groep Home Outline Bg
Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Relevante artikelen

Huis kopen om te verhuren, hoe werkt dat?

Huis kopen om te verhuren.
De spaarrente staat al een tijdje enorm laag, dus gaan we op zoek naar alternatieven. Beleggen in Crypto biedt geen…

Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek.
Verhuurhypotheek: wat zijn de mogelijkheden? Het verhuren van een koopwoning is een slimme manier om geld te verdienen en rendement…

Promotie

Promotie van de woning
Graag geven we u kijkje in ons promotieproces en laten we zien hoe we uw woning tot in de puntjes…

Inhoud

Relevante artikelen