Hopmans Wonen Woningaanbod Bergen Op Zoom - huis kopen om te verhuren - Koophuis verhuren
Hoe werkt dat?

Huis kopen om te verhuren.

Wilt u een huis kopen om te verhuren? Dan is een goede voorbereiding essentieel om te weten wat er mogelijk is en wat mag. In dit uitgebreide artikel geven we u inzicht in de verschillende zaken die komen kijken bij het kopen van een huis om te verhuren.

Hopmans Wonen Woningaanbod Bergen Op Zoom - huis kopen om te verhuren - Koophuis verhuren

De spaarrente staat al een tijdje enorm laag, dus gaan we op zoek naar alternatieven. Beleggen in Crypto biedt geen zekerheid en ook aandelen neemt een aanzienlijk risico met zich mee. Investeren in vastgoed is al decennia lang een populaire en betrouwbare beleggingsoptie gebleken. Ook u kunt investeren in een tweede huis voor verhuren. Een huis kopen om te verhuren is vaak een slimme en goede investering, maar is het een goede optie voor u?

In 2020 zijn de huizenprijzen met 10,0 procent gestegen volgens onderzoeksbureau Calcasa. Ook de komende jaren is de voorspelling dat de huizenprijzen blijven stijgen. Dat zijn rendementen waar u als woningbezitter natuurlijk blij van wordt. Beleggen in een koophuis kan dus rendabel zijn, en dat is zeker het geval wanneer u het gekochte huis in de tussentijd verhuurt. Maar is het mogelijk om op deze manier uw kapitaal in te zetten? En wat als u het benodigde kapitaal niet heeft om een beleggingspand te kopen?

Waar moet u rekening mee houden bij het kopen van een huis?

Een huis kopen als beleggingspand doet u niet zomaar even. Een goed plan is nodig om te zorgen dat uw investering kans heeft op succes. Het is uiteraard van belang om een huis te kopen waar u nog een goed rendement op kunt maken. Kies bij voorkeur voor een huis dat in een gewilde stad en buurt staat en waar grote vraag is naar huurruimte. Ideaal zou een huis zijn dat in waarde gaat stijgen en dat ook nog goed te verhuren is.

Andere zaken om rekening mee te houden:

  • De kans is groot dat u nog investeringen moet doen om het huis geschikt te maken voor verhuur.
  • En ook heeft u natuurlijk de gebruikelijke onderhoudskosten van de woning.
  • U heeft de aankoopkosten die u ook hebt bij een huis kopen waar u zelf in gaat wonen.
  • De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar van het inkomen.

Wilt u verhuren, maar heeft u nog geen woning op het oog? Wij helpen u graag met het vinden van een huis dat u met succes kunt verhuren. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur.

Een huis (deels) financieren met een verhuurhypotheek

Heeft u voor een deel van de financiering een hypotheek nodig? Een normale hypotheek is niet geschikt voor het kopen van een woning voor verhuur. Speciaal voor mensen die willen beleggen in vastgoed bieden geldverstrekkers een verhuurhypotheek aan (ook wel huis verhuren hypotheek of vastgoedhypotheek).

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u tussen de 50% en 90% van de getaxeerde waarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die u kiest. Het is dus altijd nodig om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een tweede woning voor verhuur. De geldverstrekker kijkt ook naar uw financiële situatie en de huidige vaste lasten om de hoogte van uw hypotheek te bepalen. U leest hier meer over hypotheken voor vastgoed.

Huis kopen om te verhuren: Rendement berekenen

Het inschatten van een rendement is een nauwkeurige taak. Met de lage rente bij de bank is het makkelijk om te denken dat uw belegging rendabel is. Een inschatting van het rendement helpt u om te bepalen of vastgoed als belegging voor u kan werken, dat u beter kunt kijken naar een andere woning of beter even door kunt sparen.

Als u alle kosten en baten op een rijtje hebt gezet kunt u het haalbare rendement inschatten. U kunt dit op jaarbasis of maandbasis bekijken. Zijn de kosten lager dan de opbrengsten? Dan kunt u de volgende stap zetten door daadwerkelijk het huis te kopen en te verhuren. 

Vereenvoudigd rekenvoorbeeld:
Aankoopprijs = €300.000
Huurinkomsten = €1.500 per maand
Netto rendement = (€1.500 x 12) / €300.000 x 100 = 6%

Uiteraard is het berekenen van rendement een stuk complexer dan in dit voorbeeld. Zo moet u bijvoorbeeld rekening houden met maandelijkse kosten, onderhoudskosten en vermogensrendementsheffing.

Ook het bepalen van de huurprijs is van veel zaken afhankelijk. Wat is de locatie, welke huurprijs wordt gevraagd voor vergelijkbare woningen, wat is de bezettingsgraad, en meer. Kunt u meer vragen voor de woning? Dan heeft u een hoger rendement. Maar een hoge huurprijs leidt vaak niet tot het beste rendement!

Wilt u een uitgebreide berekening van het haalbare rendement? Laat gratis en vrijblijvend een berekening maken door onze verhuurspecialist. Start direct een berekening.

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Risico’s verlagen bij het kopen van een huis voor verhuur

Met belegging in vastgoed kunt u op twee manieren profiteren. U heeft het voordeel van de stijgende huizenprijzen en tegelijkertijd ontvangt u verhuuropbrengsten. Maar soms verloopt het niet onder ideale omstandigheden. Wat als u bijvoorbeeld geen huurders of de juiste huurders kunt vinden? Dan lopen de maandelijkse kosten door zonder huurinkomsten.

Daarom kan het een verstandige keuze zijn om uw vastgoed met verhuurgarantie te verhuren via een verhuurmakelaar. Een verhuurmakelaar neemt de taken van het verhuren voor u uit handen en biedt u een vast bedrag per maand voor uw woning. U levert hierbij een klein beetje in op het rendement, maar u krijgt er een hoop zekerheid voor terug.

Hopmans Wonen biedt zekerheid dankzij onze huurgarantie. Met onze huurgarantie bent u verzekerd van maandelijkse inkomsten, ook als u geen huurder in uw woning heeft. Bent u van plan om te verhuren? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat verhuren via Hopmans Wonen u oplevert.

Ontdek of verhuren rendabel is voor u

Zoals u ziet komt er best wat kijken bij het verhuren van een woning. Niet alleen het kopen van een juiste beleggingspand, ook het verhuurproces zelf vraagt om zorgvuldigheid. Verdiep u vooraf goed in de mogelijkheden en werk de plannen goed uit. Een huis kopen voor de verhuur kan slim zijn, maar doe uw huiswerk goed voordat u een huis koopt. Bij een verkeerde aankoop kan het u ook geld kosten.

Wilt u hulp van een professionele verhuurspecialist? Wij begeleiden u graag van A tot Z, zodat u zonder zorgen kunt beleggen in vastgoed. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Veelgestelde vragen

Een verhuurhypotheek is een speciale hypotheek waarmee u een woning kunt kopen om te verhuren. Dit is ook direct het grote verschil met een gewone hypotheek, waarbij (permanente) verhuur van uw woning niet is toegestaan. Een Verhuurhypotheek is wel duurder dan een reguliere hypothecaire lening. Dit komt omdat de woning deels is gefinancierd met een Verhuurhypotheek en dus rendement uit de woning haalt. Geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1%.

Deel deze pagina
Hopmans Groep Home Outline Bg
Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Relevante artikelen

Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek.
Verhuurhypotheek: wat zijn de mogelijkheden? Het verhuren van een koopwoning is een slimme manier om geld te verdienen en rendement…

Promotie

Promotie van de woning
Graag geven we u kijkje in ons promotieproces en laten we zien hoe we uw woning tot in de puntjes…

Huurovereenkomst

Huurovereenkomst.
De wet- en regelgeving met betrekking tot de verhuur van onroerend goed is niet eenvoudig. Er is veelal sprake van…

Inhoud

Relevante artikelen