Hopmans Wonen Woningaanbod Bergen Op Zoom - huis kopen om te verhuren
Hoe werkt dat?

Huis kopen om te verhuren.

Wil je een huis kopen om te verhuren? Dan is een goede voorbereiding essentieel om te weten wat er mogelijk is en wat mag. In dit uitgebreide artikel geven we je inzicht in de verschillende zaken die komen kijken bij het kopen van een huis om te verhuren.

Hopmans Wonen Woningaanbod Bergen Op Zoom - huis kopen om te verhuren

De spaarrente staat al een tijdje enorm laag, dus gaan we op zoek naar alternatieven. Beleggen in Crypto biedt geen zekerheid en ook aandelen neemt een aanzienlijk risico met zich mee. Investeren in vastgoed is al decennia een populaire beleggingsoptie. Ook jij kunt investeren in een tweede huis voor verhuren. Een huis kopen om te verhuren is vaak een slimme en goede investering, maar is het een goede optie voor jou?

In 2020 zijn de huizenprijzen met 10,0 procent gestegen volgens onderzoeksbureau Calcasa. Ook de komende jaren is de voorspelling dat de huizenprijzen blijven stijgen. Dat zijn rendementen waar je als woningbezitter natuurlijk blij van wordt. Beleggen in een koophuis kan dus rendabel zijn, en dat is zeker het geval wanneer je het gekochte huis in de tussentijd verhuurt. Maar is het mogelijk om op deze manier je kapitaal in te zetten? En wat als je het benodigde kapitaal niet hebt om een beleggingspand te kopen?

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een huis?

Een huis kopen als beleggingspand doe je niet zomaar even. Een goed plan is nodig om te zorgen dat je investering kans heeft op succes. Het is uiteraard van belang om een huis te kopen waar je nog een goed rendement op kunt maken. Kies bij voorkeur voor een huis dat in een gewilde stad en buurt staat en waar grote vraag is naar huurruimte. Ideaal zou een huis zijn dat in waarde gaat stijgen en dat ook nog goed te verhuren is. Garanties voor stijgende huizenprijzen zijn er helaas niet, maar de kans hierop is groter in een grote (studenten)stad.

Andere zaken om rekening mee te houden:

  • De kans is groot dat je nog investeringen moet doen om het huis geschikt te maken voor verhuur.
  • En ook heb je natuurlijk de gebruikelijke onderhoudskosten van de woning.
  • Je hebt de aankoopkosten die je ook hebt bij een huis kopen waar je zelf in gaat wonen.
  • De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar van het inkomen.

Wil je verhuren, maar heb je nog geen woning op het oog? Wij helpen je graag met het vinden van een huis dat je met succes kunt verhuren. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur.

Een huis (deels) financieren met een verhuurhypotheek

Heb je voor een deel van de financiering een hypotheek nodig? Een normale hypotheek is niet geschikt voor het kopen van een woning voor verhuur. Speciaal voor mensen die willen beleggen in vastgoed bieden geldverstrekkers een verhuurhypotheek aan (ook wel huis verhuren hypotheek of vastgoedhypotheek).

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je tussen de 50% en 90% van de waarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die je kiest. Het is dus altijd nodig om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een tweede woning voor verhuur. De geldverstrekker kijkt ook naar je financiële situatie en de huidige vaste lasten om de hoogte van je hypotheek te bepalen. Je leest hier meer over hypotheken voor vastgoed.

Huis kopen om te verhuren: Rendement berekenen

Het inschatten van een rendement is een nauwkeurige taak. Met de lage rente bij de bank is het makkelijk om te denken dat je belegging rendabel is. Een inschatting van het rendement helpt je om te bepalen of vastgoed als belegging voor jou kan werken, dat je beter kunt kijken naar een andere woning of beter door kunt sparen.

Als je alle kosten en baten op een rijtje hebt gezet kun je het haalbare rendement inschatten. Je kunt dit op jaarbasis of maandbasis bekijken. Zijn de kosten lager dan de opbrengsten? Dan kun je de volgende stap zetten door daadwerkelijk het huis te kopen en te verhuren. 

Vereenvoudigd rekenvoorbeeld:
Aankoopprijs = €300.000
Huurinkomsten = €1.500 per maand
Netto rendement = (€1.500 x 12) / €300.000 x 100 = 6%

Uiteraard is het berekenen van rendement een stuk complexer dan in dit voorbeeld. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met maandelijkse kosten, onderhoudskosten en vermogensrendementsheffing.

Ook het bepalen van de huurprijs is van veel zaken afhankelijk. Wat is de locatie, welke huurprijs wordt gevraagd voor vergelijkbare woningen, wat is de bezettingsgraad, en meer. Kun je meer vragen voor de woning? Dan heb je een hoger rendement.

Wil je een uitgebreide berekening van het haalbare rendement? Laat gratis en vrijblijvend een berekening maken door onze verhuurspecialist. Start direct een berekening.

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Risico’s verlagen bij het kopen van een huis voor verhuur

Met belegging in vastgoed kun je op twee manieren profiteren. Je hebt het voordeel van de stijgende huizenprijzen en tegelijkertijd ontvang je verhuuropbrengsten. Maar soms verloopt het niet onder ideale omstandigheden. Wat als je bijvoorbeeld geen huurders kunt vinden? Dan lopen de maandelijkse kosten door zonder huurinkomsten.

Daarom kan het een verstandige keuze zijn om je vastgoed met verhuurgarantie te verhuren via een verhuurmakelaar. Een verhuurmakelaar neemt de taken van het verhuren voor je uit handen en biedt je een vast bedrag per maand voor jouw woning. Je levert hierbij een klein beetje in op je rendement, maar je krijgt er een hoop zekerheid voor terug.

Hopmans Wonen biedt zekerheid dankzij onze huurgarantie. Met onze huurgarantie ben je verzekerd van maandelijkse inkomsten, ook als je geen huurder in je woning hebt. Ben je van plan om te verhuren? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat verhuren via Hopmans Wonen jou oplevert.

Ontdek of verhuren rendabel is voor jou

Zoals je ziet komt er best wat kijken bij het verhuren van een woning. Niet alleen het kopen van een juiste beleggingspand, ook het verhuurproces zelf vraagt om zorgvuldigheid. Verdiep je vooraf goed in de mogelijkheden en werk de plannen goed uit. Een huis kopen voor de verhuur kan slim zijn, maar doe je huiswerk goed voordat je een huis koopt. Bij een verkeerde aankoop kan het jou ook geld kosten.

Wil je hulp van een professionele verhuurspecialist? Wij begeleiden je graag van A tot Z, zodat jij zonder zorgen kunt beleggen in vastgoed. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Veelgestelde vragen

Een verhuurhypotheek is een speciale hypotheek waarmee je een woning kunt kopen om te verhuren. Dit is ook direct het grote verschil met een gewone hypotheek, waarbij (permanente) verhuur van je woning niet is toegestaan. Een Verhuurhypotheek is wel duurder dan een reguliere hypothecaire lening. Dit komt omdat de woning deels is gefinancierd met een Verhuurhypotheek en dus rendement uit de woning haalt. Geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1%.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Hopmans Groep Home Outline Bg
Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Relevante artikelen

Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek.
Verhuurhypotheek: wat zijn de mogelijkheden?Het verhuren van een koopwoning is een slimme manier om geld te verdienen en rendement te…

Promotie

Promotie van de woning
Graag geven we u kijkje in ons promotieproces en laten we zien hoe we uw woning tot in de puntjes…

Huurovereenkomst

Huurovereenkomst.
De wet- en regelgeving met betrekking tot de verhuur van onroerend goed is niet eenvoudig. Er is veelal sprake van…

Inhoud

Relevante artikelen