Hopmans Wonen Direct Regelen Huren En Verhuren - Verhuurhypotheek
Alles over verhuurhypotheken

Verhuurhypotheek.

Wil je een huis kopen om te verhuren? Het financieren van de aankoop kan niet met een reguliere hypotheek. Gelukkig bieden veel hypotheekverstrekkers een Verhuurhypotheek aan waarmee je een woning kunt financieren voor verhuur. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden van een verhuurhypotheek.

Hopmans Wonen Direct Regelen Huren En Verhuren - Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek: wat zijn de mogelijkheden?

Het verhuren van een koopwoning is een slimme manier om geld te verdienen en rendement te maken op je vermogen.

In veel gevallen gaat het om een tweede woning die, na verhuizing naar een nieuwe woning, aangehouden wordt om te verhuren. Een andere, veelvoorkomende situatie is het aankopen van een nieuwe woning dat direct bestemd is voor de verhuur. Echter, met een reguliere woonhypotheek is het enkel mogelijk om zelf in de woning te gaan wonen. Dit komt vanwege het huurbeding in de hypotheekakte.

Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere hypotheekverstrekkers die een verhuurhypotheek aanbieden. Dit product wordt door sommige aanbieders ook wel vastgoedhypotheek, beleggingshypotheek of buy-to-let hypotheek genoemd.

Wat is een verhuurhypotheek?

Met een Verhuurhypotheek (of huis verhuren hypotheek) kun je een woning financieren die je wilt verhuren. Meestal is een gewone hypotheek niet geschikt voor het investeren in een woning om te verhuren, omdat verhuren vaak niet wordt toegestaan. Met een verhuurhypotheek is het toegestaan om een woning te kopen waar je zelf niet in gaat wonen.

Een verhuurhypotheek biedt dus mogelijkheid om de woning te verhuren. Bijvoorbeeld aan je eigen studerende kinderen die in een andere stad gaan wonen. Maar ook als investering, zodat je spaargeld nog rendement maakt in plaats van verdampt op de bank.

Inbreng eigen geld

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je tussen de 50% en 90% van de waarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die je kiest. Het is dus noodzakelijk om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een woning voor verhuur. Geldverstrekkers hanteren hiervoor de zogeheten Loan to Value (LTV), die in procenten wordt uitgedrukt.

Hoeveel woningen kan je bezitten?

Aan het kopen van een extra woning zitten wel restricties. Zo is er een maximum op het aantal te bezitten woningen bij bepaalde geldverstrekkers. De meeste geldverstrekkers willen dat je niet meer dan 4 woningen bezit. Indien je meer dan 4 woningen in je bezit hebt zien ze je niet meer als consument maar als professional.

Eigen woning hypotheek omzetten naar verhuurhypotheek

Mogelijk heb je al een hypotheek en wil je deze omzetten naar een verhuurhypotheek. Een optie is om je bestaande hypotheek om te zetten zodra je een nieuw huis koopt en je huidige woning wilt behouden voor de verhuur.

Het is zeker raadzaam om dit te doen, want het verhuren zonder toestemming neemt een groot risico met zich mee. De geldverstrekker kan in zo’n geval bijvoorbeeld de gehele hypotheek opeisen of de woning vanwege het recht op parate executie zonder tussenkomst van de rechter verkopen en alle kosten hiervan verhalen.

Overwaarde eigen woning gebruiken

Bezit je al een eigen woning en is deze momenteel meer waard dan de hypotheek die er op rust? Of is de woning inmiddels hypotheekvrij? Dan is het soms mogelijk om de hypotheek te verhogen tot maximaal de huidige marktwaarde van de woning. Het bedrag wat je op deze manier leent, kun je gebruiken om een nieuwe woning aan te kopen, die je vervolgens kunt gaan verhuren. Het is mogelijk om de aankoop te combineren met een verhuurhypotheek, waar een eigen inleg noodzakelijk. Mocht je genoeg vermogen hebben als spaargeld, dan kun je de aankoop van vastgoed ook later ‘verhypotheken’. Op deze manier kun je je portefeuille verder versterken en kansen en risico’s goed spreiden.

Ontdek of verhuren rendabel is voor jou

Wil je een woning kopen om te verhuren en ben je benieuwd wat dit je oplevert? Onze verhuurspecialist adviseert je graag over alle zaken die bij het verhuren komen kijken. Van type verhuurhypotheek tot huurprijsbepaling en meer.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Veelgestelde vragen

Een verhuurhypotheek is een speciale hypotheek waarmee je een woning kunt kopen om te verhuren. Dit is ook direct het grote verschil met een gewone hypotheek, waarbij (permanente) verhuur van je woning niet is toegestaan. Een Verhuurhypotheek is wel duurder dan een reguliere hypothecaire lening. Dit komt omdat de woning deels is gefinancierd met een Verhuurhypotheek en dus rendement uit de woning haalt. Geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1%.

Met een Verhuurhypotheek kun je tussen de 50% en 90% van de waarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die je kiest. Het is dus noodzakelijk om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een woning voor verhuur. Geldverstrekkers hanteren hiervoor de zogeheten Loan to Value (LTV), die in procenten wordt uitgedrukt. 

Wil je weten hoeveel je kunt lenen met een Verhuurhypotheek? Met een Verhuurhypotheek kun je 50% tot maximaal 90% van de waarde van de te verhuren woning lenen. Dit is afhankelijk van de geldverstrekker die je kiest.

Voor een pand dat je gaat verhuren betaal je 8% overdrachtsbelasting. 

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Hopmans Groep Home Outline Bg
Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Relevante artikelen

Promotie

Promotie van de woning
Graag geven we u kijkje in ons promotieproces en laten we zien hoe we uw woning tot in de puntjes…

Huurovereenkomst

Huurovereenkomst.
De wet- en regelgeving met betrekking tot de verhuur van onroerend goed is niet eenvoudig. Er is veelal sprake van…

Huurder screening

Screening van huurders.
Als verhuurmakelijk willen we net als u dat het verhuren van een woning succesvol en soepel verloopt. Ons kantoor hecht…

Inhoud