De woningmarkt blijft stijgen in 2018 met forse prijsstijgingen.

De conjunctuurstijging op de woningmarkt houdt onverminderd aan: het aanbod van te koop staande woningen neemt af, ze staan korter te koop en steeds meer wordt er boven de vraagprijs geboden. De stagnerende nieuwbouw van huizen biedt nauwelijks lucht. Er is zelfs nog maar één woonregio in heel Nederland te vinden met een ruime woningmarkt, namelijk: Noordoost-Groningen.

Wie zoekt naar tekenen dat de Nederlandse woningmarkt iets af begint te koelen, zal komende tijd bedrogen uitkomen. ‘De consument is de dupe, de starters voorop’, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

De belangrijkste cijfers in het kort: het aantal verkochte woningen is voor het vierde kwartaal op rij gedaald, makelaars verkochten op jaarbasis 11,5% minder huizen. Prijzen stegen juist hard. De gemiddelde woning kostte het afgelopen kwartaal €288.000, dat is ruim 10% meer dan in 2017.

Sinds 2000 is de verkooptijd van huizen nog nooit zo kort geweest. Een woning staat gemiddeld nog maar 45 dagen te koop, 16 dagen minder dan in 2017. Van de nieuw in aanbod gekomen woningen is bijna driekwart binnen drie maanden verkocht, een record in deze eeuw! Nog een ander record: een derde van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. De consument en voornamelijk de starters die willen kopen moeten dus dieper in buidel tasten.

Nieuwbouw stokt

De aanhoudende conjunctuurstijging op de woningmarkt wordt gevoed door het tekort aan woningen, de economische voorspoed en de bijzonder lage hypotheekrente. Het enige wat deze toename zou matigen is het bouwen en verhogen van de nieuwbouwproductie, zegt Jaarsma. ‘Die opgave is immens en blijft op dit moment achter’.

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen stijgt echter niet, maar stagneert al enkele kwartalen. Er komen minder nieuwbouwwoningen op de markt, 9% minder op jaarbasis. Er zijn rond de 30.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit zouden er 56.000 moeten zijn, om aan de vraag te voldoen. Met nieuwbouw huurwoningen erbij zou dit op 85.000 moeten komen.

Ook richting de komende periode lijkt de stijging van nieuwe woningen eerder te gaan dalen, dan stijgen. Het aantal nieuwbouwvergunningen daalt. Het aantal verstrekte vergunningen lag volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 15.000. Dat is een daling van 5,5% op jaarbasis.

Klimaatakkoord

De doelstellingen die vastgesteld zijn in het Klimaatakkoord worden komende jaren een lastige opgave. In het bijzonder de verduurzaming van bestaande woningen en de operatie om van het aardgas los te komen, gaat een lastige klus worden. Want het zijn juist de mensen met een laag inkomen die vaak in de minst goed geïsoleerde huizen wonen, blijkt uit cijfers van de NVM. 45% van de minder welvarende huishoudens zit in een huis met energielabel D of slechter. De investeringen die nodig zijn om woningen gasloos te maken en te verduurzamen zijn moeilijk op te brengen door mensen met een laag inkomen. Verhuizen is voor hen meestal ook geen optie. Dit in combinatie met de woningprijzen die stijgen en de daling van de nieuwbouw productie. Welvarende huishoudens wonen nu al in zuinigere en beter onderhouden woningen waarin minder investeringen nodig zijn, aldus de NVM.

Bron: FD.nl

Deel dit verhaal