Woning verhuren stappen

Hopmans Wonen Woning Verhuur Stappen Huis Verhuren Brabant

Woning verhuren stappen.

Bent u van plan om uw woning te verhuren of een woning aan te kopen voor verhuur als investering?

Dan is een goede voorbereiding essentieel. De huurwetgeving is uitgebreid en gecompliceerd. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden, maar ook zeker de beperkingen, rechten en plichten, als verhuurder.

Hieronder vindt u een stappenplan voor het succesvol verhuren van uw woning.

Stap 1: Mag ik mijn woning verhuren?

Wanneer u uw eigen woning wilt verhuren, heeft u mogelijk van een aantal partijen toestemming nodig. Heeft u bijvoorbeeld een hypotheek op uw woning, dan moet u toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Daarnaast heeft u ook te maken met regels die zijn opgesteld door de Vereniging van Eigenaars (VvE) en door de gemeente. Van wie u toestemming nodig heeft is afhankelijk van uw situatie.

  • Toestemming van hypotheekverstrekkers
  • De Vereniging van Eigenaars (VvE)
  • De gemeente

Benieuwd of u uw huidige woning mag verhuren? We hebben een artikel geschreven over het verhuren van een huidige koopwoning.

Tip: Onze verhuurspecialist bekijkt graag samen met u de mogelijkheden. Plan een vrijblijvend adviesgesprek om erachter te komen of uw woning geschikt is voor verhuren.

Stap 2: De huurprijs bepalen

Een heel belangrijk aspect is het bepalen van de juiste huurprijs. De makelaar is als geen ander op de hoogte van de markt en kan dan ook een reële maximale huurprijs vaststellen.

Voor het berekenen van een juiste en marktconforme huurprijs wordt in Nederland onderscheid gemaakt tussen sociale huur en vrije sector huur. De grens tussen deze twee categorieën wordt bepaald op basis van een vastgesteld puntensysteem. Die grens noemen we de huurliberalisatiegrens.

De volgende factoren zijn van invloed op de huurprijs berekening:

  • Type woning
  • Locatie
  • WOZ-waarde
  • Onderhoudstoestand
  • Oppervlakte, aantal kamers en aantal slaapkamers
  • Voorzieningen
  • Schaarste op de markt
  • Wat is de huurprijs van vergelijkbare woningen?
  • Energielabel

Sociale huurwoning
Indien uw te verhuren woning 141 punten of minder oplevert, valt de woning onder de sociale verhuur en zal de maximale kale huurprijs niet hoger zijn dan €752,33 per maand. Hoe hoog het huurbedrag daadwerkelijk is, wordt op basis van het toegekende puntenaantal bepaald.

Vrije sector huurwoning
Heeft uw te verhuren woning 142 punten of meer, dan kan de woonruimte in de vrije sector verhuurd worden. De maximale huurprijs mag dan boven de grens van €752,33 per maand liggen. Als particuliere vastgoedbelegger in de vrije sector kunt u dus zelf de maximale huurprijs berekenen en bepalen.

Onze verhuurspecialist heeft veel kennis van de markt en helpt u met het bepalen van een goede huurprijs. Laat vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen voor het best haalbare rendement. Een hoge huurprijs leidt vaak niet tot het hoogste rendement!.

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Stap 3: Energielabel aanvragen

Als u een volledige woning wilt verhuren, bent u verplicht om een energielabel te geven  aan de nieuwe huurder. Als de woning geen geldig energielabel heeft, kunt u als verhuurder een boete krijgen.

Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens (sociale huur) wordt het energielabel gebruikt voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel.

Voor het krijgen van energielabel schakelt de verhuurder een erkende energieadviseur in. Een energieadviseur komt langs, neemt kenmerken op van de woning en berekent het energielabel. Lees meer over energielabels.

Tip: Heeft u nog geen energielabel voor uw woning? Wij helpen u met het aanvragen.

Stap 4: De woning online

Zijn alle voorbereidingen getroffen en is de huurprijs bepaald? Dan kan uw woning de markt op. Met een uitgebreid promotiepakket is uw woning vaak razendsnel verhuurd. De verkoopmakelaar neemt u mee in de stappen die worden gezet om het huis te promoten. Daarnaast kijken we natuurlijk goed naar het type huurder die past bij uw woning. Zo wordt uw huis bijvoorbeeld op onze eigen websites geplaatst en natuurlijk op populaire platforms, zoals Pararius.nl, Funda.nl en Huurwoningen.nl. Ook zetten we ons bereik op sociale media in en mailen we potentiële huurders uit ons klantenbestand die passen in uw huurderprofiel.

Hopmans Wonen Huis Verhuren Bezichtiging Huurkandidaat

Stap 5: Bezichtigingen

Is er interesse in uw huis? En voldoet de potentiële huurder aan de eisen die u stelt? Dan nodigen we geïnteresseerde kandidaten uit om genodigd de woning te bezichtigen. 

De bezichtiging biedt uw makelaar een goede gelegenheid om te achterhalen waarom de kandidaat-huurder geïnteresseerd is in uw woning. En waar aanvullende vragen liggen. De makelaar brengt na de bezichtiging altijd verslag aan u uit over het resultaat.

Stap 6: Kies een goede huurder

U mag als verhuurder zelf kiezen aan wie u verhuurt. Maar hoe maakt u de juiste keuze voor een betrouwbare huurder? Een aantal zaken zijn van belang. Heeft de potentiële huurder bijvoorbeeld voldoende inkomen om de maandelijkse huur te kunnen dragen? Is er in het verleden een betalingsachterstand geweest? Zijn er eerder meldingen geweest omtrent overlast?

Screenen huurders

Zoals u ziet zijn er best een paar vragen die moeten worden beantwoord om de juiste huurder te kiezen. Als verhuurspecialist zorgt Hopmans Wonen voor een uitgebreide screening van kandidaten. Op deze manier weet u zeker dat er een goede huurder in uw huis verblijft.

Zelfs na screening kan het voorkomen dat een huurder niet betaalt. Wilt u 100% zekerheid? Profiteer dan van onze huurgarantie. Daarmee ontvangt u gegarandeerd iedere maand huur. Lees meer over onze huurgarantie.

Hopmans Wonen Huurcontract En Huurovereenkomst Opstellen

Stap 7: Huurcontract opstellen

Voor een prettige en probleemloze verhuur van een verhuurwoning vormt een goede huurovereenkomst een essentiële basis. Zowel voor de verhuurder als voor de huurder is het belangrijk dat afspraken goed en helder vastgelegd zijn.

Behalve de huurprijs en huurtermijn dienen vooral ook rechten en plichten van huurder en verhuurder opgenomen te worden. Want voor beide partijen geldt dat een huurcontract zekerheid en houvast biedt, waarmee woningverhuur zorgeloos (ver)huren wordt.

Onze verhuurspecialist helpt u met het opstellen van een goed huurcontract. Hierin zetten we uiteen aan welke eisen u als verhuurder moet voldoen. Maar ook wat u van een huurder mag vragen en wat de wederzijdse verantwoordelijkheden, rechten en plichten zijn. Alles zodat u samen met de huurder een huurovereenkomst kunt opstellen waarmee u een langdurige en prettige samenwerking tegemoet gaat. 

Er komt veel kijken bij wet- en regelgeving. Zeker weten dat uw huurcontract goed in orde is? Laat Hopmans Wonen een huurovereenkomst voor u opstellen.

Stap 8: Helder inspectierapport

Voordat de huurder in de woning trekt, is het van belang om de status van de woning goed vast te leggen. We noemen dit inspectierapport een Proces-verbaal van oplevering. In dit inspectierapport staat een gedetailleerde beschrijving van de toestand waarin de woning zich bevindt bij aanvang van de huurperiode. Naast tekstuele beschrijving zijn foto’s essentieel als bewijsstuk.

Het is verplicht om dit inspectierapport op te stellen bij de aanvang van de huurperiode. Het ideale moment is als de woning nog leegstaat. Is dit niet meer het geval, zorg er dan voor dat de beschrijving wordt opgemaakt in de eerste maand. Het is daarnaast belangrijk dat beide partijen aanwezig zijn bij het doorlopen van de woning. Aan het einde van de tour moet dan ook door zowel verhuurder als de toekomstige huurder goedkeuring worden gegeven door middel van een handtekening. 

Bij Hopmans Wonen hanteren we een complete inspectie-checklist met 180 aandachtspunten. Van slaapkamer tot keuken en toilet, niets wordt over het hoofd gezien.

Hopmans Wonen Woning Verhuren Stappen Sleuteloverdracht Woning

Stap 9: Sleuteloverdracht en registratie

Na tekening van de overeenkomst vindt de sleuteloverdracht plaats. De huurder wordt door de makelaar uitgebreid geïnformeerd over rechten en plichten. Zo komen de huurder en u als verhuurder niet voor verrassingen te staan. 

Wanneer een nieuwe woninghuurovereenkomst wordt afgesloten, is de verhuurder wettelijk verplicht om dit contract – samen met de plaatsbeschrijving (inspectierapport) – te registreren.

Door het registreren krijgt een huurcontract een zogenaamde ‘vaste datum’, dit heeft tot gevolg dat de overeenkomst tegenstelbaar wordt aan derden. Tegenstelbaarheid betekent dat het contract niet alleen geldt tussen de partijen, maar dat het eveneens bindend is ten opzichte van derden – bijvoorbeeld de koper van de verhuurde woning indien niet uw eigen woning -, die dit dus ook moeten respecteren.

Ook voor de verhuurder zijn er voordelen verbonden aan de registratie van de huurovereenkomst. Wordt de huurwoning deels voor beroepsdoeleinden en deels voor bewoning gebruikt, dan zal de fiscus ieder deel afzonderlijk belasten. Vindt er daarentegen geen registratie plaats, dan zijn de volledige nettohuurinkomsten belastbaar.

Liever verhuren met gemak?

Zoals u ziet komt er bij verhuren best wat kijken. Wilt u liever uw huis verhuren zonder zorgen? Ervaar dan het gemak van onze verhuurservice. Onze verhuurspecialist regelt voor u alle zaken tot in detail en staat u bij gedurende het hele verhuurproces.

Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Huis kopen om te verhuren, hoe werkt dat?

Hopmans Wonen Woningaanbod Bergen Op Zoom - huis kopen om te verhuren - Koophuis verhuren

De spaarrente staat al een tijdje enorm laag, dus gaan we op zoek naar alternatieven. Beleggen in Crypto biedt geen zekerheid en ook aandelen neemt een aanzienlijk risico met zich mee. Investeren in vastgoed is al decennia lang een populaire en betrouwbare beleggingsoptie gebleken. Ook u kunt investeren in een tweede huis voor verhuren. Een huis kopen om te verhuren is vaak een slimme en goede investering, maar is het een goede optie voor u?

In 2020 zijn de huizenprijzen met 10,0 procent gestegen volgens onderzoeksbureau Calcasa. Ook de komende jaren is de voorspelling dat de huizenprijzen blijven stijgen. Dat zijn rendementen waar u als woningbezitter natuurlijk blij van wordt. Beleggen in een koophuis kan dus rendabel zijn, en dat is zeker het geval wanneer u het gekochte huis in de tussentijd verhuurt. Maar is het mogelijk om op deze manier uw kapitaal in te zetten? En wat als u het benodigde kapitaal niet heeft om een beleggingspand te kopen?

Waar moet u rekening mee houden bij het kopen van een huis?

Een huis kopen als beleggingspand doet u niet zomaar even. Een goed plan is nodig om te zorgen dat uw investering kans heeft op succes. Het is uiteraard van belang om een huis te kopen waar u nog een goed rendement op kunt maken. Kies bij voorkeur voor een huis dat in een gewilde stad en buurt staat en waar grote vraag is naar huurruimte. Ideaal zou een huis zijn dat in waarde gaat stijgen en dat ook nog goed te verhuren is.

Andere zaken om rekening mee te houden:

  • De kans is groot dat u nog investeringen moet doen om het huis geschikt te maken voor verhuur.
  • En ook heeft u natuurlijk de gebruikelijke onderhoudskosten van de woning.
  • U heeft de aankoopkosten die u ook hebt bij een huis kopen waar u zelf in gaat wonen.
  • De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar van het inkomen.

Wilt u verhuren, maar heeft u nog geen woning op het oog? Wij helpen u graag met het vinden van een huis dat u met succes kunt verhuren. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur.

Een huis (deels) financieren met een verhuurhypotheek

Heeft u voor een deel van de financiering een hypotheek nodig? Een normale hypotheek is niet geschikt voor het kopen van een woning voor verhuur. Speciaal voor mensen die willen beleggen in vastgoed bieden geldverstrekkers een verhuurhypotheek aan (ook wel huis verhuren hypotheek of vastgoedhypotheek).

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u tussen de 50% en 90% van de getaxeerde waarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die u kiest. Het is dus altijd nodig om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een tweede woning voor verhuur. De geldverstrekker kijkt ook naar uw financiële situatie en de huidige vaste lasten om de hoogte van uw hypotheek te bepalen. U leest hier meer over hypotheken voor vastgoed.

Huis kopen om te verhuren: Rendement berekenen

Het inschatten van een rendement is een nauwkeurige taak. Met de lage rente bij de bank is het makkelijk om te denken dat uw belegging rendabel is. Een inschatting van het rendement helpt u om te bepalen of vastgoed als belegging voor u kan werken, dat u beter kunt kijken naar een andere woning of beter even door kunt sparen.

Als u alle kosten en baten op een rijtje hebt gezet kunt u het haalbare rendement inschatten. U kunt dit op jaarbasis of maandbasis bekijken. Zijn de kosten lager dan de opbrengsten? Dan kunt u de volgende stap zetten door daadwerkelijk het huis te kopen en te verhuren. 

Vereenvoudigd rekenvoorbeeld:
Aankoopprijs = €300.000
Huurinkomsten = €1.500 per maand
Netto rendement = (€1.500 x 12) / €300.000 x 100 = 6%

Uiteraard is het berekenen van rendement een stuk complexer dan in dit voorbeeld. Zo moet u bijvoorbeeld rekening houden met maandelijkse kosten, onderhoudskosten en vermogensrendementsheffing.

Ook het bepalen van de huurprijs is van veel zaken afhankelijk. Wat is de locatie, welke huurprijs wordt gevraagd voor vergelijkbare woningen, wat is de bezettingsgraad, en meer. Kunt u meer vragen voor de woning? Dan heeft u een hoger rendement. Maar een hoge huurprijs leidt vaak niet tot het beste rendement!

Wilt u een uitgebreide berekening van het haalbare rendement? Laat gratis en vrijblijvend een berekening maken door onze verhuurspecialist. Start direct een berekening.

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Risico’s verlagen bij het kopen van een huis voor verhuur

Met belegging in vastgoed kunt u op twee manieren profiteren. U heeft het voordeel van de stijgende huizenprijzen en tegelijkertijd ontvangt u verhuuropbrengsten. Maar soms verloopt het niet onder ideale omstandigheden. Wat als u bijvoorbeeld geen huurders of de juiste huurders kunt vinden? Dan lopen de maandelijkse kosten door zonder huurinkomsten.

Daarom kan het een verstandige keuze zijn om uw vastgoed met verhuurgarantie te verhuren via een verhuurmakelaar. Een verhuurmakelaar neemt de taken van het verhuren voor u uit handen en biedt u een vast bedrag per maand voor uw woning. U levert hierbij een klein beetje in op het rendement, maar u krijgt er een hoop zekerheid voor terug.

Hopmans Wonen biedt zekerheid dankzij onze huurgarantie. Met onze huurgarantie bent u verzekerd van maandelijkse inkomsten, ook als u geen huurder in uw woning heeft. Bent u van plan om te verhuren? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat verhuren via Hopmans Wonen u oplevert.

Ontdek of verhuren rendabel is voor u

Zoals u ziet komt er best wat kijken bij het verhuren van een woning. Niet alleen het kopen van een juiste beleggingspand, ook het verhuurproces zelf vraagt om zorgvuldigheid. Verdiep u vooraf goed in de mogelijkheden en werk de plannen goed uit. Een huis kopen voor de verhuur kan slim zijn, maar doe uw huiswerk goed voordat u een huis koopt. Bij een verkeerde aankoop kan het u ook geld kosten.

Wilt u hulp van een professionele verhuurspecialist? Wij begeleiden u graag van A tot Z, zodat u zonder zorgen kunt beleggen in vastgoed. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Veelgestelde vragen

Een verhuurhypotheek is een speciale hypotheek waarmee u een woning kunt kopen om te verhuren. Dit is ook direct het grote verschil met een gewone hypotheek, waarbij (permanente) verhuur van uw woning niet is toegestaan. Een Verhuurhypotheek is wel duurder dan een reguliere hypothecaire lening. Dit komt omdat de woning deels is gefinancierd met een Verhuurhypotheek en dus rendement uit de woning haalt. Geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1%.

Verhuurhypotheek

Hopmans Wonen Direct Regelen Huren En Verhuren - Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek: wat zijn de mogelijkheden?

Het verhuren van een koopwoning is een slimme manier om geld te verdienen en rendement te maken op uw vermogen.

In veel gevallen gaat het om een tweede woning die, na verhuizing naar een nieuwe woning, aangehouden wordt om te verhuren. Een andere, veelvoorkomende situatie is het aankopen van een nieuwe woning die direct bestemd is voor de verhuur. Echter, met een reguliere woonhypotheek is het enkel mogelijk om zelf in de woning te gaan wonen. Dit komt vanwege het huurbeding in de hypotheekakte.

Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere hypotheekverstrekkers die een verhuurhypotheek aanbieden. Dit product wordt door sommige aanbieders ook wel vastgoedhypotheek, beleggingshypotheek of buy-to-let hypotheek genoemd.

Wat is een verhuurhypotheek?

Met een Verhuurhypotheek (of huis verhuren hypotheek) kunt u een woning financieren die u wilt verhuren. Meestal is een gewone hypotheek niet geschikt voor het investeren in een woning om te verhuren, omdat verhuren vaak niet wordt toegestaan. Met een verhuurhypotheek is het toegestaan om een woning te kopen waar u zelf niet in gaat wonen.

Een verhuurhypotheek biedt dus de mogelijkheid om de woning te verhuren. Bijvoorbeeld aan uw eigen studerende kinderen die in een andere stad gaan wonen, maar ook als investering om extra inkomsten te genereren.

Inbreng eigen geld

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunt u tussen de 50% en 90% van de taxatiewaarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die u kiest. Het is dus noodzakelijk om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een woning voor verhuur. Geldverstrekkers hanteren hiervoor de zogeheten Loan to Value (LTV), die in procenten wordt uitgedrukt. De LTV is het percentage waarin de leensom wordt afgezet tegen de waarde van het onderpand.

Hoeveel woningen kunt u bezitten?

Als particuliere verhuurder kunt u ook investeren in een derde of vierde woning om te verhuren. De meeste geldverstrekkers hanteren een maximum van 4 woningen om te verhuren. Indien u meer dan 4 woningen in uw bezit heeft zien ze u niet meer als consument maar als professional.

Eigen woning hypotheek omzetten naar verhuurhypotheek

Mogelijk heeft u al een hypotheek en wilt u deze omzetten naar een verhuurhypotheek. Een optie is om uw bestaande hypotheek om te zetten zodra u een nieuw huis koopt en uw huidige woning wilt behouden voor de verhuur.

Het is zeker raadzaam om dit te doen, want het verhuren zonder toestemming neemt een groot risico met zich mee. De geldverstrekker kan in zo’n geval bijvoorbeeld de gehele hypotheek opeisen of de woning vanwege het recht op parate executie zonder tussenkomst van de rechter verkopen en alle kosten hiervan verhalen.

Overwaarde eigen woning gebruiken

Bezit u al een eigen woning en is deze momenteel meer waard dan de hypotheek die er op rust? Of is de woning inmiddels hypotheekvrij? Dan is het soms mogelijk om de hypotheek te verhogen tot maximaal de huidige marktwaarde van de woning. Het bedrag wat u op deze manier leent, kunt u gebruiken om een nieuwe woning aan te kopen, die u vervolgens kunt gaan verhuren. Het is mogelijk om de aankoop te combineren met een verhuurhypotheek, waar een eigen inleg noodzakelijk is. Mocht u genoeg vermogen hebben als spaargeld, dan kunt u de aankoop van vastgoed ook later ‘verhypotheken’ of anders gezegd herfinancieren. Op deze manier kunt u uw portefeuille verder versterken en kansen en risico’s goed spreiden.

Ontdek of verhuren rendabel is voor u

Wilt u een woning kopen om te verhuren en bent u benieuwd wat dit u oplevert? Onze verhuurspecialist adviseert u graag over alle zaken die bij het verhuren komen kijken. Van type verhuurhypotheek tot huurprijsbepaling en meer.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Veelgestelde vragen

Een verhuurhypotheek is een speciale hypotheek waarmee u een woning kunt kopen om te verhuren. Dit is ook direct het grote verschil met een gewone hypotheek, waarbij (permanente) verhuur van uw woning niet is toegestaan. Een Verhuurhypotheek is wel duurder dan een reguliere hypothecaire lening. Dit komt omdat de woning deels is gefinancierd met een Verhuurhypotheek en dus rendement uit de woning haalt. Geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1%.

Met een Verhuurhypotheek kunt u tussen de 50% en 90% van de taxatiewaarde van de te verhuren woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker die u kiest. Het is dus noodzakelijk om zelf (spaar)geld in te leggen bij het kopen van een woning voor verhuur. Geldverstrekkers hanteren hiervoor de zogeheten Loan to Value (LTV), die in procenten wordt uitgedrukt. 

Wilt u weten hoeveel u kunt lenen met een Verhuurhypotheek? Met een Verhuurhypotheek kunt u 50% tot maximaal 90% van de waarde van de te verhuren woning lenen. Dit is afhankelijk van de geldverstrekker die u kiest.

Voor een woning die u gaat verhuren betaalt u 8% overdrachtsbelasting. 

Promotie

Graag geven we u kijkje in ons promotieproces en laten we zien hoe we uw woning tot in de puntjes presenteren.

Online plaatsen van de woning

Vandaag de dag is het internet het belangrijkste kanaal voor het promoten van uw woning. Het is dan ook een must om uw huis te presenteren op relevante websites en social media. Bij de opname van uw woning bieden wij u de mogelijkheid om professionele foto’s voor u te maken. Met mooie foto’s op zak, is het tijd om een aantrekkelijke advertentie te plaatsen.

Er staan veel huizen te huur op het internet, dus opvallen is belangrijk. Onze makelaar weet exact welke punten naar voren moeten komen in uw advertentie.

Hopmans Wonen Direct Regelen Huren En Verhuren - Verhuurhypotheek

Verzorgde internetadvertentie

Een verzorgde internetadvertentie met foto’s staan borg voor een professionele presentatie van uw woning. Daarom wordt de tekstuele omschrijving intern gecontroleerd en zorgen we dat de woning na uw goedkeuring online gaat.

Feitje: Ruim 2.700 woningzoekenden bezoeken maandelijks onze website.

Plaatsing op externe websites

Niet alleen onze website wordt gebruikt om de woning te promoten, maar we hebben ons ook aangesloten bij onder andere Pararius.nl. Hét platform voor zowel particuliere woningzoekenden als voor expats. Vanuit Pararius wordt de woning ook nog eens door gelinkt naar andere websites.

Funda
Funda is sinds 2001 hét vastgoedplatform van makelaars voor consumenten en ondernemers. Het platform loopt voorop met de nieuwste toepassingen van internet bij het zoeken naar en vinden van vastgoed. Kijk direct op Funda.nl.

Pararius.nl
Pararius is een website die zich volledig richt op de online presentatie van huurwoningen. Uitsluitend de professionele verhuurmakelaar kan er zijn huuraanbod presenteren. Bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang om het huuraanbod te doorzoeken en verhuurmakelaars te contacteren.

Huurwoningen.nl
Sinds 2010 is huurwoningen.nl een effectief online huurwoningenplatform waar maandelijks ruim 1 miljoen woningzoekenden en woningaanbieders samenkomen.

IamExpat.nl
Voor internationale huurders is dit dé website om woningaanbod te vinden en het krijgen van ondersteuning over de regelgeving in Nederland. Bekijk IamExpat.nl.

Huizenzoeker.nl
HuizenZoeker verzamelt het aanbod van koop en huur huizen van alle grote huizensites en makelaarsites en maakt dit makkelijk doorzoekbaar voor iedereen.

Sociale media

Voor een groot bereik maken wij ook gebruik van verschillende sociale media kanalen. Zo vindt u ons onder andere op Facebook. Hier kunnen we de gewenste doelgroep heel specifiek benaderen aan de hand van geografische kenmerken en interesses. Wij zijn ook te vinden op Twitter en Linkedin. Volgt u ons al?

Volg ons op sociale media

Matchmail woningzoekenden

Alle ingeschreven woningzoekenden in onze database hebben hun persoonsgegevens achter gelaten met hierin beschreven wat zij precies zoeken. Bij het online gaan van uw woning worden meer dan 3.763 personen gemaild.

Verhuurt u de woning het liefst aan bedrijven? Dan benaderen we zowel nationale als internationale bedrijven die hier haar werknemers uitzenden.

Feitje: Op het moment van schrijven hebben wij maarliefst 3.763 woningzoekenden in onze matchmailing lijst.

Raampresentatie

Heeft uw woning een gemakkelijke zichtlocatie? Dan voorzien we de te verhuren woning zelf ook van een raampresentatie. Zo kunnen passerende personen de advertentie grotendeels inlezen.

Met een geprinte QR-code worden ze op hun mobiel door gelinkt naar de online advertentie. 

Te huur bord & poster

Uiterst effectief en goede exposure hebben onze 3-hoeksborden. Met afmetingen van 1,00 m x 0,70 m staat uw woning in de schijnwerpers.

Is er geen mogelijkheid voor een 3-hoeksbord, dan zijn onze posters een goed alternatief.

Uw pand is goud waard

Van studio tot enorme villa, ieder object is goud waard. Maar wat levert uw woning nou op?

Klik op de button hieronder om binnen 24 uur een passende prijsstelling te ontvangen zonder ergens aan vast te zitten.

Goede huurprijzen en ontzorging, dat is wat een verhuurder verlangt en dat is wat ons team iedere dag weer nastreeft.

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Huurovereenkomst

Hopmans Wonen Huurcontract En Huurovereenkomst Opstellen

De wet- en regelgeving met betrekking tot de verhuur van onroerend goed is niet eenvoudig. Er is veelal sprake van dwingendrechtelijke bepalingen, waar de verhuurder niet ten nadele van de huurder mag afwijken.

Als basis voor onze huurovereenkomst hanteren we zogenaamde ROZ-modellen. De ROZ-modellen zijn opgesteld vanuit het perspectief van de verhuurder. Hierbij wordt evenwel rekening gehouden met de belangen van de huurder(s), zodat er bij de onderhandelingen voor zowel huurder als verhuurder een acceptabel startpunt ontstaat. De ROZ-modellen bevatten uitgangspunten waar wij voor uw specifieke situatie invulling aan geven.

Een dergelijk huurcontract is dus zeker niet ‘kant-en-klaar’. De bijzondere bepalingen zijn aangevuld met items die we door onze jarenlange ervaring hebben opgedaan.

Altijd een up-to-date huurovereenkomst

Tijden veranderen en jurisprudentie dat wet- en regelgeving rondom verhuur veranderd. Uiteraard willen wij voorkomen dat uw huurcontract niet meer klopt of onvolledig is.

We investeren daarom bewust in het jaarlijks up-to-date houden van de huurovereenkomsten. Door deze ervaring kunnen anticiperen op de laatste trends.

Voor ieder type verhuur een geschikt contract

Een huurder met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, bepaalde tijd of volgens de leegstandswet. Welke vorm sluit het beste aan bij de soort verhuur die uw wenst? Het helder beschrijven van afspraken zijn de basis van het voorkomen van onduidelijkheden.

Huurovereenkomst voor onbepaalde tijd

Een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd betekent dat partijen er nadrukkelijk voor kiezen om een langdurige huurperiode aan te gaan. De huurovereenkomst die voor onbepaalde tijd wordt aangegaan, kan door beide partijen op ieder gewenst moment worden opgezegd. De huurder geniet van meet af aan huurbescherming.

Onbepaalde tijd met een minimum duur van twaalf (12) maanden

  • partijen kiezen, mede met het oog op de investeringen die zij in het kader van deze huurovereenkomst doen, nadrukkelijk niet voor de mogelijkheid van een kortdurende huurovereenkomst, maar voor een langdurige(re) en bestendige(re) huurrelatie welke minimaal twaalf (12) maanden zal duren;
  • partijen kiezen nadrukkelijk om geen gebruik te maken van het huurregime van twee (2) jaar (zelfstandige woonruimte) of vijf (5) jaar (onzelfstandige woonruimte) of korter ex artikel 7:271 lid 1 Burgerlijk Wetboek;
  • deze huurovereenkomst kan gedurende de minimumtermijn van twaalf (12) maanden niet tussentijds door partijen worden opgezegd omdat deze huurovereenkomst niet valt onder het huurregime van twee (2) jaar (zelfstandige woonruimte) of vijf (5) jaar (onzelfstandige woonruimte) of korter ex artikel 7:271 lid 1 Burgerlijk Wetboek;
  • aan huurder komt huurbescherming toe vanaf aanvang huurovereenkomst.

Bepaalde tijd voor maximaal 2 jaar (zelfstandig) / 5 jaar (onzelfstandig) of korter

  • partijen kiezen voor de mogelijkheid van een kortdurende huurovereenkomst [met een looptijd van twee (2) jaar of korter ex artikel 7:271 lid 1 Burgerlijk Wetboek aangezien sprake is van zelfstandige woonruimte/met een looptijd van vijf (5) jaar of korter ex artikel 7:271 lid 1 Burgerlijk Wetboek aangezien sprake is van onzelfstandige woonruimte*];
  • indien de huurovereenkomst na afloop van de bepaalde tijd wordt voortgezet, komt huurder huurbescherming toe;

Bepaalde tijd langer dan 2 jaar (zelfstandig) / 5 jaar (onzelfstandig)

  • partijen kiezen nadrukkelijk niet voor de mogelijkheid van een kortdurende huurovereenkomst maar voor een langdurige(re) en bestendige(re) huurrelatie welke langer dan twee (2) jaar (zelfstandige woonruimte) of vijf (5) jaar (onzelfstandige woonruimte) zal duren;
  • deze huurovereenkomst kan gedurende de in artikel 3.1 genoemde termijn niet tussentijds door partijen worden opgezegd;
  • aan huurder komt huurbescherming toe vanaf aanvang huurovereenkomst.

Wat is het verschil tussen huurovereenkomst bepaalde en onbepaalde tijd?

Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd kan in principe niet tussentijds worden opgezegd. Dit betekent dat zowel huurder als verhuurder de overeengekomen termijn moeten uitdienen. Wanneer het de bedoeling is van verhuurder om een huurder voor een minimale tijd aan zich te binden, is het raadzaam om een huurovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan.

Is het juist de bedoeling van verhuurder om de huurovereenkomst op ieder moment te kunnen opzeggen, dan dient te worden gekozen voor een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Daarbij geldt weer dat verhuurder is gebonden aan de wettelijke opzeggingsgronden.

Leegstandswet

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om woonruimte te verhuren op grond van de Leegstandswet. Indien verhuurder voldoet aan bepaalde voorwaarden kan hij bij de gemeente een vergunning aanvragen om te mogen verhuren krachtens de Leegstandswet, waarbij de huurbescherming kan worden uitgesloten. Deze regelgeving is in het leven geroepen om woningeigenaren met dubbele woonlasten tegemoet te komen. Lees hier meer over de leegstandswet.

Onze partners in juridische ondersteuning

Wet- en regelgeving omtrent verhuur vraagt om de juiste kennis. Daarom hebben wij onze handen ineen geslagen met gerenomeerde kantoren met specialistie in verhuur.

Schakel de hulp in van een professional

Zoals u ziet komt er bij verhuren best wat kijken als het gaat om wet- en regelgeving. Wilt u liever uw huis verhuren zonder zorgen? Ervaar dan het gemak van onze verhuurservice. Onze verhuurspecialist regelt voor u alle zaken tot in detail en staat u bij gedurende het hele verhuurproces.

Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Huurder screening

Hopmans Wonen Woning Verhuren Screening Huurder

Als verhuurmakelaar willen we net als u dat het verhuren van een woning succesvol en soepel verloopt. Ons kantoor hecht daarom veel waarde aan een goede screening om potentiële problemen op voorhand te voorkomen.

Wat is een screening?

Met een huurderscreening kijken we naar de betrouwbaarheid van een kandidaathuurder op basis van een aantal zaken:

  • een kopie van het identiteitsbewijs
  • de laatste drie loonstroken en een bankafschrift waarop de loonstorting te zien is
  • een werkgeversverklaring

Met deze documenten controleren we onder andere de identiteit van de huurder en kan er een creditcheck worden uitgevoerd. Soms wordt er ook een verhuurdersverklaring en een vragenlijst over het woonverleden gevraagd. Op die manier wordt de kans op schade aan je huurwoning of criminele activiteiten in je huurwoning zo klein mogelijk gemaakt. Uiteraard werken wij volgens de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) en mogen wij deze gegevens alléén opvragen bij de persoon aan wie je een woning gaat verhuren.

Screening voor ieder type huurder

Het screeningsproces hangt af van het type huurder. Zo zijn er voor huurders in loondienst andere zaken van belang dan gepensioneerden. Hieronder vindt u een overzicht van wat wij per groep checken.

Credit check

Een huurder die niet wil of kan betalen willen we uiteraard voorkomen. Om de kans op betalingsachterstand te voorkomen voeren we een credit check uit. Hiermee kunnen we de kredietwaardigheid van een huurder in kaart brengen. Dit is slechts één van de onderdelen van een screening.

Huurgarantie

Bij het verhuren van uw kamer, studio, appartement of woning kan niemand u met zekerheid zeggen dat uw huurder altijd de huur zal betalen. Om u toch 100% zekerheid te bieden hebben we de Hopmans Huurgarantie in het leven geroepen. Hierdoor bent u verzekerd van maandelijkse betaling. Hoe dit in z’n werk gaat? Wij huren uw woning rechtstreeks van u in en betalen u maandelijks huur. Wij bieden huurgaranties van 1 tot 5 jaar of langer! Zo loopt u geen risico tijdens verhuren.

Lees hier meer over onze huurgarantie.

Huurder screenen in 3 stappen

Hieronder ziet u de 3 globale stappen van het screenen van een kandidaat huurder.

Opvragen data

De hierboven opgevraagde data wordt verzameld door de medewerker binnen ons team. Dit alles binnen de kaders van de nieuwe privacywetgeving.

Check uitvoeren

Persoonsgegevens worden gecontroleerd op o.a. kredietregistratie(s). Bedrijfsmatige stukken (i.v.m. eigen onderneming) zullen worden gecontroleerd op jaarstukken middels onderstaande services.

Overleg met verhuurder

In overleg met de eigenaar zal worden besloten om over te gaan tot het maken van concrete afspraken omtrent de huurcondities.

Screening door professionals

Screening vraagt om zorgvuldigheid. Daarom werken we samen met een aantal professionele partijen voor het uitvoeren van een huurdersscreening. Op deze manier waarborgen we de kwaliteit van de rapportages. Daarnaast geven meerdere databases natuurlijk meer inzage in een persoon, wat een completer beeld geeft.

Screening blijft een momentopname

Het is belangrijk te vermelden dat screening een momentopname is. Tenslotte geldt ook hier: ‘behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst’. We kunnen helaas niet in de toekomst kijken. Een huurder kan op papier perfect zijn, een vaste baan hebben met een goed inkomen etc. Maar wat als het bedrijf waar de huurder werkt ineens gaat reorganiseren? Een huurder kan tijdens de huurperiode zijn baan verliezen. Dit zijn overmacht situaties waar wij als verhuurmakelaar geen grip op hebben.

Wilt u wel volledige zekerheid van verhuren? Dan is onze huurgarantie wellicht iets voor u. Hierbij ontvangt u gegarandeerd iedere maand huurbetaling. Wilt u hier meer over weten? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Intakegesprek

Hopmans Wonen Woning Verhuur Stappen Huis Verhuren Brabant

Tijdens een adviesgesprek (ookwel intake gesprek) bekijken we samen naar de mogelijkheden om uw woning te verhuren. We geven u inzicht in wat er bij verhuren komt kijken, hoeveel u kunt verdienen met verhuren en wat wij voor u kunnen regelen.

Een adviesgesprek is op verschillende manieren mogelijk:

Een medewerker van ons kantoor komt langs op de te verhuren locatie en zal met u de mogelijkheden doornemen. U wordt voorzien van een advies welke mogelijkheden het object heeft en wat de te verwachten huurprijs zal zijn.

Een gesprek op locatie duurt gemiddeld 40 min.

Het kan zijn dat u op afstand bent, maar toch graag een gezicht heeft bij onze verhuurmakelaar. Plan dan een vrijblijvend videogesprek in.

Wilt u simpelweg iets meer informatie ontvangen alvorens er op locatie afgesproken wordt? Dan is het telefonisch overleg een goed alternatief.

Simpel en snel door het invullen van uw gegevens in ons online invulformulier. U kunt zelfs een hyperlink opgeven indien de woning al ergens online staat en zelfs documenten uploaden en meesturen. Klik hier om naar het formulier te gaan. 

Continu op zoek naar nieuwe woningen voor verhuur

Vanwege de stagnatie op de woningmarkt zijn wij voortdurend op zoek naar beschikbare huurwoningen. Deze woningen kunnen voor korte of lange periodes te huur aangeboden worden en dienen gestoffeerd en/of gemeubileerd te zijn.

Bent u in het bezit van vrije woonruimte of verblijft u voor korte of lange duur op een andere locatie, bijvoorbeeld in het buitenland? Dan vinden wij graag een geschikte huurder voor u! De kandidaat-huurder wordt uiteraard eerst ter acceptatie aan u voorgedragen en uitvoerig gescreend.

Wij brengen woningen via diverse kanalen onder de aandacht. Ook hebben wij contact met diverse (internationale) organisaties om ons woningaanbod actief aan te bieden. 

Een duidelijk verhuurvoorstel

Na het gesprek met een van onze medewerkers wordt er per e-mail een overzichtelijk verhuurvoorstel toegestuurd. Vaak ontvangt u dit al dezelfde dag.

In dit voorstel is onder andere opgenomen een heldere omschrijving:

Uw pand is goud waard

Van studio tot enorme villa, ieder object is goud waard. Maar wat levert uw woning nou op?

Klik op de button hieronder om binnen 24 uur een passende prijsstelling te ontvangen zonder ergens aan vast te zitten.

Goede huurprijzen en ontzorging, dat is wat een verhuurder verlangt en dat is wat ons team iedere dag weer nastreeft.

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen

Mag ik mijn huidige koophuis verhuren?

Hopmans Wonen Woningaanbod Bergen Op Zoom - huis kopen om te verhuren - Koophuis verhuren

Uw koophuis verhuren: mag dat?

Heeft u een woning gekocht met behulp van een hypotheek? Dan heeft u toestemming nodig van de bank. Echter, de kans is groot dat uw bank geen toestemming voor verhuur geeft. Een vervelende situatie, zeker wanneer uw voor uw relatie of werk wilt verhuizen en de woning leeg komt te staan met dubbele lasten als gevolg.

Toestemming voor het verhuren van een eigen woning

In de hypotheekvoorwaarden van praktisch iedere bank staat dat de koopwoning verhuren niet mag, tenzij de bank uitdrukkelijk toestemming verleent. Ook niet als het gaat om zeer tijdelijke verhuur. Enkel als er op de woning bijna geen hypotheek op rust kunt u mogelijk toestemming krijgen. Maar zelfs in zo’n situatie gaat een bank echter niet altijd akkoord.

De bank vindt het niet fijn als u gaat verhuren, want de woning dient als onderpand voor de lening (hypotheek) die u bij hen heeft afgesloten. En hoe minder het onderpand waard is, bijvoorbeeld door slecht onderhoud of verwaarlozing van de woning, hoe groter het risico dat de bank op de lening loopt. Dit risico is de reden waarom banken geneigd zijn om géén toestemming te geven voor het verhuren. Het onderpand en de waarde hiervan bepalen het risico op de lening. Dit wil dat bank graag zo klein mogelijk houden.

De oplossing: Een verhuurhypotheek afsluiten

Zowel de bank als woningeigenaar hebben hetzelfde belang, namelijk dat de woning en dus het onderpand waarde blijft houden én dat de hypotheek betaalbaar blijft. Gelukkig bieden banken een oplossing in de vorm van een verhuurhypotheek. Dit is een hypotheekvorm die speciaal is ontwikkeld voor het verhuren van een koopwoning. Dit zorgt ervoor dat u uw woning tijdelijk of voor langere tijd kunt verhuren.

Wilt u meer weten over hoe een verhuurhypotheek werkt? Onze adviseur geeft u graag vrijblijvend extra informatie. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur voor een adviesgesprek.

Verhuren via de leegstandwet

Verhuur op basis van de leegstandwet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning, en is enkel toegestaan wanneer uw woning aantoonbaar te koop staat. Let op: Wilt u uw woning aanhouden als investering en deze voor langere termijn verhuren voor extra inkomsten? Dan is deze optie niet geschikt.

In de leegstandwet vervallen een aantal bepalingen uit de standaard huurwet. Zo is het verplicht om de woning voor minimaal 6 maanden te verhuren. Na deze periode mag u zelf de huur opzeggen met 3 maanden opzegtermijn voor de huurder.

Om te mogen verhuren via de leegstandwet heeft u wel een vergunning nodig van uw gemeente. Om een vergunning te krijgen moet u aan een aantal regels voldoen, namelijk:

  • Uw woning staat zichtbaar te koop
  • De woning is op dit moment onbewoond
  • U verhuurt uw woning minimaal 6 maanden
  • U heeft niet meer dan twee te koop staande woningen in de verhuur

Wij helpen u met verhuren

Zoals u ziet komt er best wat kijken bij een eigen woning verhuren. Niet alleen het regelen van toestemming (de eerste stap), maar ook het verhuurproces zelf vraagt om zorgvuldigheid om te zorgen dat u een een juiste huurder vindt. 

Wilt u hulp van een professionele verhuurspecialist? Wij begeleiden u graag van A tot Z, zodat u zonder zorgen én succesvol kunt starten met het verhuren van een koopwoning. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Bereken verhuurwaarde

Laat gratis en vrijblijvend de verhuurwaarde van uw woning berekenen