Veilig verhuren: check, herken én voorkom criminele activiteiten

Een opgerolde hennepkwekerij in een huurwoning, een illegale wapenopslag in een gehuurde garagebox of een crimineel die een winkelpand huurt voor illegale activiteiten. Het komt overal in Nederland voor. De gevolgen hiervan voor de verhuurder zijn groot. De gemeente kan bijvoorbeeld de woning tijdelijk sluiten, waardoor de verhuurder inkomsten misloopt. Wanneer er sprake is van criminele activiteiten keert de verzekering schade aan de woning lang niet altijd uit. Of de hypotheekverstrekker gebruikt het recht om bij misbruik van een woning de hypotheek stop te zetten. Daarom moet je als verhuurder letten op wie er van je huurt. Maar hoe doe je dat?

Om misbruik van panden voor criminele doeleinden te voorkomen en particuliere eigenaren te helpen als makelaar bestaan verschillende mogelijkheden om potentiële huurders te screenen. Dit is een belangrijke preventieve maatregel om crimineel gebruik van vastgoed te voorkomen. Maatregelen die onder screening vallen variëren van het uitnodigen van de potentiële huurder tot het opvragen van een werkgeversverklaring. Om deze screening consequent uit te kunnen voeren zijn checklists ontwikkeld. Deze geven makelaars en verhuurders handvatten in het uitvoeren van een effectieve screening van potentiële huurders. Er is een checklist screening verhuur kantoorruimte, checklist screening verhuur winkelruimte en een checklist screening verhuur woonruimte.

Deze checklists zijn ontwikkeld door de landelijke Kerngroep Crimineel Gebruik Vastgoed, welke bestaat uit de Vereniging van Institutionele Beleggers in vastgoed, Nederland (IVBN), Vastgoedmanagement Nederland (VGM-NL), Vastgoedpro, de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM), VBO, vereniging van Makelaars, Taxateurs en Huurbemiddelaars, Vastgoed Belang, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Vereniging voor woningcorporaties Aedes, Politie, Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V), Gemeente Eindhoven, Gemeente Amsterdam, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), RIEC Limburg en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Deel dit verhaal