Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Veel woningen in Nederland zijn al uitgerust met rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 moet elk huis in Nederland een rookmelder hebben. Bij nieuwbouwwoningen is dat al langer het geval, maar nu moeten ook bestaande woningen rookmelders hebben. Met deze maatregel hoopt de regering het aantal slachtoffers van de branden aanzienlijk te verminderen.

Waar moeten rookmelders worden geïnstalleerd?

Rookmelders moeten op elke woonverdieping van het huis worden geïnstalleerd. Ook in elke besloten ruimte waar vluchtroutes doorheen lopen. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit.

Wie is verantwoordelijk voor rookmelders in huurwoningen?

Huurt u een huis of verhuurt u een huis? In huurwoningen zijn ook rookmelders verplicht. De verhuurder is verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Huurder en verhuurder zijn samen verantwoordelijk voor het vervangen van de batterij. Het is verstandig om in de huurovereenkomst vast te leggen wie dit moet doen. Verhuurders die ervoor kiezen om rookmelders niet of onvoldoende te plaatsen, kunnen door de gemeente beboet worden. Daarnaast kunnen verzekeraars besluiten niet uit te keren na een brand in een woning met of zonder rookmelder.

Wat zijn vluchtroutes?

In de bouwverordening staat dat rookmelders moeten worden geïnstalleerd in besloten ruimten waar vluchtroutes doorheen lopen. “De vluchtroute is de loopafstand van de leefruimte naar de uitgang van het huis.” In bijna alle woningen maken overlopen, gangen en hallen deel uit van de vluchtweg. Loopt u bijvoorbeeld ook langs de bijkeuken als u naar buiten gaat? Dan moeten hier ook rookmelders worden geïnstalleerd. Is de vluchtroute langer dan 20 meter? Dan moeten er meerdere rookmelders op deze route hangen.

Beste plaatsen voor rookmelders:

  • Elke verdieping (verplicht)
  • In de hal, gang of bordes (verplicht)
  • In de woonkamer
  • In elke slaapkamer
  • Wasruimte
  • In een ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen.

Waar hangt u een rookmelder niet op?

  • In de keuken
  • Op warme plaatsen zoals radiatoren en verwarmingsbuizen
  • Op plaatsen met sterke luchtstromingen.

 

Blog Rookmelders

Gekoppelde rookmelders

In de meeste woningen moeten meerdere rookmelders zijn geïnstalleerd. Het wordt aanbevolen om ze draadloos te verbinden. Als een rookmelder rook detecteert, gaan ze allemaal af. Dit vergroot aanzienlijk de kans dat iedereen veilig naar buiten kan. U kan er zelfs voor kiezen om uw rookmelders te koppelen met die van u buren.

Rookmelders op batterijen of netstroom

U kan het beste een rookmelder kiezen die op het lichtnet aangesloten kan worden. U kan hierdoor niet vergeten de batterij te vervangen. Deze modellen hebben echter wel batterijen, zodat ze ook bij stroomuitval kunnen werken. In de meeste bestaande woningen is er geen mogelijkheid om op het lichtnet aan te sluiten. Dan is een rookmelder op batterijen een goede optie.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Rookmelders op de markt moeten de CE-markering dragen op basis van de productnorm EN 14604. Het is belangrijk om dit op te merken. Dit Europese certificaat geeft aan dat de rookmelders voldoen aan de nodige kwaliteitseisen op het gebied van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieu.

Wacht niet langer, start nu!

 Zorg ervoor dat u zich aan de wet houdt. Belangrijker nog, zorg ervoor dat uw huis veilig is om in te wonen.

.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen neem dan gerust contact met ons op!
Deel dit verhaal