Een woning huren: Welke kosten zijn er naast de huurprijs?

U bent aangenomen voor een leuke baan, verhuisd voor de liefde of bent het thuis helemaal beu en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een nieuwe woning komt dan al snel om de hoek kijken. Na weken of maandenlang zoeken heeft u eindelijk een droomhuis gevonden. U heeft de woning bezichtigd en bent klaar om de woning te huren. Een heerlijk gevoel natuurlijk, maar welke aanvullende kosten mag u verwachten naast de huurprijs?

Servicekosten

Een ‘totale’ huurprijs is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Dit is de kale huurprijs waarbij soms aangevuld een bedrag voor de stoffering en/of meubilering en in geval van appartementen vaak ook een bedrag voor de servicekosten wordt berekend.

Doorgaans zijn de kosten voor de stoffering e/o meubilering in de huurprijs opgenomen. Maar het kan ook zijn dat u hiervoor apart betaalt. Men spreekt dan vaak over een kale huurprijs met apart beschreven een vergoeding voor de stoffering/meubilering. 

Betaalt u ook servicekosten omdat u bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont? Een deel van deze totale servicekosten kan aan u als huurder worden doorberekend. Dit is het deel van de kosten die met het gebruik te maken hebben zoals: liftonderhoud, schoonmaak van de centrale ruimtes, klein dagelijks onderhoud, water, stookkosten, etc. 

Gas, Water, Elektriciteit, of stadsverwarming

Voor gas, water en elektriciteit wordt in de meeste gevallen een voorschotbedrag in rekening gebracht. Maandelijks betaalt u hetzelfde bedrag voor gas, water en elektriciteit. Eén keer per jaar en aan het einde van uw huurperiode, wordt berekend wat er werkelijk verbruikt is geweest. Het verschil wordt verrekend.

In enkele andere gevallen wordt er een vast bedrag voor gas, water en elektriciteit in rekening gebracht. Dit wordt gedaan wanneer het niet mogelijk is een nacalculatie uit te voeren. Deze situatie komt soms voor bij appartementencomplexen die blokverwarming hebben of bij  kamerverhuur.

TV en Internet

De contracten voor televisie en internet werken ongeveer hetzelfde als bij de contracten voor gas, water en elektriciteit. Een paar voorwaarden daargelaten. Verschillende aanbieders voor pakketten zijn onder andere Ziggo, KPN, Tele 2, Delta of T-Mobile. Lees hier meer tips over het afsluiten van dit soort abonnementen.

Gemeentelijke belastingen

Elke desbetreffende gemeente kent gemeentelijke belastingen die aan u als bewoner van een woning berekend worden. Meestal zijn dit rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Deze belastingen worden vanaf de ingangsdatum van bewoning tot het einde van het jaar berekend. Daarna geldt dit per jaar. Wanneer u de woning eerder verlaat dan het einde van het jaar, wordt door de gemeente berekend hoeveel betaald is voor de periode waarin u de woning niet meer bewoont.

De hoogte van deze belastingen verschillen per gemeente. Deze zijn op de website van uw desbetreffende gemeenten terug te vinden.

Inboedelverzekering

Niet verplicht, zelf de keuze. Zowel u als de verhuurder kunnen hiermee te maken hebben. Het verschil zit meestal in de oplevering van het gehuurde. Bij een gemeubileerd verhuurde woning, zijn de spullen van de verhuurder, welke dan meestal een verzekering afsluit. Bij een gestoffeerde oplevering gaan uw eigen spullen in de woning en is het aan uzelf om te overwegen of u een inboedelverzekering afsluit. Ook als u gemeubileerd huurt is er de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten voor uw eigen meegebrachte spullen waaronder kleding, telefoon of sieraden.

Wilt u in ieder geval zekerheid dat wanneer er iets gebeurt met de woning, zoals waterschade of brand, u geld hebt om nieuwe spullen te kopen? Dan is het bedachtzaam om een inboedelverzekering af te sluiten. De kosten van een inboedelverzekering zijn afhankelijk van de waarde van de inboedel.

Klaar om te huren!

Hopelijk hebben we u voldoende geïnformeerd over de kosten die er naast de huurprijs bij komen. Mocht u deze kosten al wel meegerekend hebben, dan bent u er helemaal klaar voor.

Houd als tip dus altijd uw budget goed in de gaten. Met alleen het betalen van de huur bent u er nog niet. Het is verstandig om altijd in het huurcontract te kijken welke kosten voor uw rekening komen. Als het dan nog niet helemaal duidelijk is vraag het dan aan een van onze collega’s. Bekijk hier ons actuele aanbod!

Bron: Stoit / Huurwoningen / Woonbond

Deel dit verhaal